Πατσάς σούπα

Υλικά συνταγής:

 Mοσχαρίσιος πατσάς:

1,5 κιλό (κοιλιές και ποδαράκια)

 

Λεμόνια:

3, το χυμό

 

 Αλάτι, άσπρο πιπέρι:

Όσο σας αρέσει

 Υλικά συνταγής για το σκορδοστούμπι:

 Σκόρδο:

3 - 4 σκελίδες

 Ξύδι:

1/3 κούπας

 

Οδηγίες:

 1. Πλένετε τον πατσά και τον βάζετε σε μπολ με το χυμό λεμονιού και νερό να τον σκεπάζει. Τον αφήνετε 2 – 3 ώρες και στη συνέχεια τον στραγγίζετε και τον ξεπλένετε.(προαιρετικά)

2. Βάζετε νερό να βράσει και βράζετε τον πατσά για 15 λεπτά. Αδειάζετε το νερό και το πετάτε. Βάζετε άλλο νερό να βράσει και προσθέτετε τον πατσά. Τον αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει (μπορεί να χρειαστεί 3 ώρες – αν δεν προλαβαίνετε βράστε τον στη χύτρα για μία περίπου ώρα). 

3. Βγάζετε τον πατσά από το ζωμό που βράζει και τον κόβετε (ψιλό ή πιο χοντρό, ανάλογα με το πώς τον προτιμάτε). Πετάτε τα κόκαλα από τα πόδια και τα κόβετε κι εκείνα. Τον ξαναβάζετε στο ζωμό και τον βράζετε ακόμη λίγο, αφού τον αλατοπιπερώσετε.

4. Φτιάχνετε το σκορδοστούμπι χτυπώντας τα σκόρδα μαζί με το ξύδι. Σερβίρετε τον πατσά πολύ ζεστό με το σκορδοστούμπι χωριστά και με μπούκοβο.

Καλή επιτυχία!